Bakverk och kakor

Bakverk och kakor

Bloggen...

Testar olika roliga recept för kakor och bakverk. Lätta som svåra - men bara goda!




Tillbaka till Sysselsatt

Morotskaka

BakningPosted by Åsa 16 Feb, 2014 18:47
Underbar morotskaka!


Recept

Del 1:

3 dl morötter
1 dl matolja, raps går bra.
2,5 dl mjöl
2 ägg
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker

Del 2:

100 g Philadelphia ost - halvt paket
25 g margarin
2 dl florsocker

Gör så här:

Del 1:

Riv morötterna. Blanda ägg och socker poröst och tillsätt övriga ingredienser.
Grädda kakan i smord och brödad form i mitten av ugnen i 40 min, 175 grader.

Del 2:

Medan kakan svalnar blandar du ingredienserna till glasyren med hjälp av en elvisp eller förhand. Se till att den får en slät yta. Bred glasyren på kakan när den är kall, annars är det risk för att den smälter ut.

Den här kakan är väldigt svår att misslyckas med! Och det är jättegod!

Lycka till!

Dekoration är frivilligt, denna bakades på alla hjärtans dag så då ville jag ha hjärtan på den smiley



Blåbärsmuffins

BakningPosted by Åsa 08 Feb, 2014 20:00
Jättegoda blåbärsmuffins.



Recept till ca: 14-16 st

50 gram smör
1 dl standardmjölk
1/2 dl grädde
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1-1 1/2 dl blåbär (frysta el. färska)

Gör så här:

Sätt igång ugnen på 225 grader

Smält smöret och tillsätt mjölk och grädde

Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smör/mjölk-blandningen. Tillsätt mjöl och bakpulvret

Fördela smeten i 14-16 formar ungefär 2/3 fullt (helst lite fastare t.ex. folieformar)

Tryck i några blåbär i varje form

Ställ i mitten av ugnen i 10-12 minuter beroende på ugn. Man ser när dom e färdiga

(Jag blandade i hälften av blåbären i smeten innan jag hällde i formarna, då blev smeten lite fint blå/lila smiley)

Mer Pannacotta

EfterrättPosted by Åsa 31 Jan, 2014 17:09
Ett mycket gott tips till alla kaffeälskare - fick tips av min syster. Och sen lade jag till lite extra själv. Nu väntar jag bara på att den ska stelna och bli riktigt kall och god.


Ingredienser:

För ca: 4 portioner

5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk snabbkaffe (frystorkat)
1/2 tsk arraksarom

Gör så här:

Häll i grädden i en kastrull, häll i allt det andra och sen låt koka upp under omrörning.
Det bör bara koka 1/2 minut, det blir lagom.
Häll upp i portionsglas och sätt in i kylen. Det brukar stå att det ska stå i kyl ca: 2 timmar på recepten, men minst 3 timmar blir bättre.



Pannacotta

EfterrättPosted by Åsa 28 Jan, 2014 20:46
Chokladpannacotta med riven vit choklad.


För chokladälskaren!

Ingredienser:

För ca: 6 portionsglas

5-6 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 st vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
2-3 msk kakao
3 st gelantinblad (eller 1 dl gelésocker)

Gör så här:

Lägg gelantinblad i blöt i fem minuter.

Häll i grädde, socker och snittad vaniljstång (eller vaniljsockret) i en kastrull och värm upp.

Häll i kakaopulver och vispa till en jämn smet. Låt chokladblandningen koka upp och putra 1 minut. Fiska upp vaniljstången ur kastrullen.

Tag sedan av kastrullen från plattan och lägg i gelantinbladen och låt dom smälta.
Smeten får inte koka under detta moment. (Om man använder gelésocker kan man hälla i det från början tillsammans med grädden.)

Häll upp i portionsglas.

Ställ i kylskåp i minst två timmar.

Servera!



Provade denna idag. Det blev en väldigt kraftig efterrätt och den smakade mycket choklad. Jag kommer ta lite mindre kakao nästa gång. Man kan även servera denna med färska hallon till, det är säkert jättegott. Rekommendation! - låt pannacottan vara kvar i portionsglasen.




Tigerkaka

BakningPosted by Åsa 26 Jan, 2014 19:03
Recept på en enkel tigerkaka.



200 gram smör eller margarin
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
2 1/2 msk kakao
+ ströbröd till formen

Gör så här:

Sätt igång ugnen på 175 grader.

Smörj och bröda formen ( går bra med långpanna el, vanlig sockerkaksform)

Vispa socker och smör pösigt (går bra med både smält och rumstempererat)

Blanda i ägg, ett i taget

Blanda ihop mjöl och bakpulver och tillsätt till smörblandningen tillsammans med mjölken

Blanda 1/3 av smeten med kakao och resten med vaniljsocker

Lägg hälften av den ljusa smeten i botten, den mörka i mitten och sedan resten av den ljusa

Drag lite med en gaffel genom smeten för att skapa marmorering

Grädda i nedre delen av ugnen i ca: 40 - 45 minuter.


Provade att göra denna en dag när jag var uttråkad och sugen på något gott och den blev jättegod!